In English.

SISÄASIAIN KANSANKOMISSAARIN RAPORTTI USA:n JA LÄNSIMAIDEN SUHTAUTUMISESTA SUOMEN TILANTEESEEN

N:o 4600/B

13. lokakuuta 1939

VKP(b):n KK tov. STALINILLE, SNTL:n SNK tov. MOLOTOVILLE, SNTL:n NKO tov. VOROSHILOVILLE


10. lokakuuta Lontooseen saatiin kaksi sähkettä suurlähettiläältä Suomessa. Alempana sähkeiden sisällöstä.

1. Yhdysvaltain suurlähettiläs kieltäytyi antamasta mitään neuvoa suomalaisille, mutta vakuutti, että jos Neuvostoliitto loukkaa mitä tahansa Suomen oikeuksia, niin se tulee ehdottomasti tekemään kielteisen vaikutuksen USA:han.
Ruotsin hallitus lupasi suomalaisille pelkästään moraalista tukea. Ruotsin suurlähettilään mielestä Neuvostoliitto tulee saamaan kaiken, mitä sotimatta voi ottaa ja suomalaiset välttääkseen aseellisen selkkauksen luovuttavat sen verran, mitä tarvitaan.
Englannin suurlähettiläs ilmoittaa, ettei hänkään pystynyt antamaan mitään neuvoa Suomen ulkoministerille.

2. Suomen puolustusministeriön tiedusteluosaston päällikkö kävi viime viikolla Berliinissä. Hän yritti selvittää mille kannalle Saksa asettuu siinä tapauksessa, jos Suomi ja Neuvostoliitto joutuvat aseelliseen selkkaukseen. Hän palasi hyvin pettyneenä, koska saksalaiset eivät näyttäneet mitenkään kiinnostuneilta tässä kysymyksessä.

SNTL:n sisäasiain kansankomissaari

L. Berija    


Lähde: Puuttuvat dokumentit. Helsingin yliopisto, Maailman kulttuurien laitos, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus. Kirjasta Tuntematon talvisota. Neuvostoliiton salaisen poliisin kansiot. (Toim. Timo Vihavainen ja Andrei Saharov. Edita, 2009) puuttuva dok. n:o 15.

Huom.Puolustusministeriön tiedusteluosaston päälliköksi mainittu päällikkö oli tosiasiallisesti Suomalais-Saksalaisen yhdistyksen lähettämä kolmihenkinen valtuuskunta, joka pyrki tapaamaan Saksan johtajia. Vain Heinrich Himmler suostui ottamaan heidät kerran vastaan. Mukana oli Etsivän Keskuspoliisin ent. päällikkö Esko Riekki sekä John Rosberg ja P.H. Norrmén. Vierailulla ei ollut vaikutusta.

Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940