TULAN PIIRIN NKVD:n HALLINNON RAPORTTI TULAN VÄESTÖN PALAUTTEISTA ALKANEESTA SUOMEN JA NL:n SODASTA

N:o 6/3904

2. joulukuuta 1939

NL:n hallituksen ilmoitus suomalaisten sotakiihkoilijoiden provokaatiosta Tulan kaupungin ja Tulan piirin työtätekevät ottivat vastaan suurella suuttumuksella ja mielenkuohulla.

Runsasväkisissä joukkokokouksissa, kokouksissa ja keskusteluissa työläiset, kolhoosilaiset ja sivistyneistö suuttuneina yhtyvät NL:n hallituksen noottiin, joka ilmaisee koko neuvostokansan mielipiteen.

Tehtaan n:o 66 työläinen D… muiden tehtaan työntekijöiden joukossa 1. joulukuuta sanoi: ”Suomi provosoi meidät sotaan laskien toiveita Englannin ja Ranskan apuun, mutta siinä Suomi ei onnistu, vaan menettää hampaitaan rajojemme graniittia maistettuaan. Tietäkööt he, että me rakastamme rauhaa ja tulemme taistelemaan sen puolesta loppuun asti. Mutta osaamme sotiakin ja rakastamme sotia rauhan puolesta. Ja milloin tahansa NL:n hallituksemme kutsumuksesta nousemme puolustamaan isänmaatamme ja näytämme mitä voi seurata ”kymmenen ryssää per yksi suomalainen”- laskeman hyvästä. Puna-armeijamme on erilainen kuin tuo vanha tsaarin armeija.

Tulassa 28. marraskuuta 314. tehtaan työntekijä I.......... keskustellessaan tehtaan muiden työntekijöiden kanssa sanoi: "Jos Puna-armeija ylittää Suomen rajan, Suomen väestö heti nousee päättömiä hallitsijoita vastaan, sitten käy samoin kuin Länsi-Ukrainassa ja Valko-Venäjällä; ovathan Suomen työtätekevät kyllästyneet sietämään porvaristonsa ilkivaltaisuutta ja tämä on lopetettava!".

28. marraskuuta tehtaan n:o 66 työläinen S… muiden tehtaan työntekijöiden joukossa 1. joulukuuta sanoi: ”Siltikin epäselväksi jää se, mihin Suomi laskee haastaessaan NL:n sotaan. Sotavoimiamme ei voi verrata ja tuskin Englanti ja Ranska tulevat auttamaan Suomea. Ne haluavat kyntää toisen vasikalla, mutta sitä heidän ei toki onnistu tehdä."

28. marraskuuta Ttshekinski piirin Novo-Kolpinskij kyläneuvoston ”Udarnik”-kolhoosin hallinnossa puolueeseen kuulumaton 45-vuotias työntekijä muiden kolhoosilaisten keskuudessa sanoi: ”Pitää antaa Suomelle kunnon vastaisku. Mikäli tarpeen tulee niin minäkin menen puolustamaan isänmaatamme."

Tämän ajanjakson mennessä on havaittu seuraavia neuvostovastaisten joukkojen edustajien lausuntoja tapahtumista Suomessa.

27. marraskuuta Tulassa entisen tehtailijan poika 66. tehtaan työntekijä L… tuttaviensa joukossa sanoi: "Yksin Suomesta ei vastustajaa NL:lle, koska sotavoimat ovat epäsuhtaisia. Mutta on selvää, että jos Englanti usuttaa Suomea NL:n kimppuun, niin se tulee auttamaan Suomea. Ja sodan syttyessä tilanne on vakavampi kuin meilläpäin oletetaan, sillä Englantia ei voi verratakaan meidän maahamme, se on sekä voimakkaampi että rikkaampikin".

Neuvostovastaisten lausuntojen syystä VKP(b):sta erotettu 66. tehtaan työntekijä N. muiden työntekijöiden joukossa sanoi: ”Sota Suomea vastaan tarkoittaa sotimista Englantia ja Ranskaa vastaan, jotka ovat Suomen takana, ja tämä on suuri voima. Sotia sitä vastaan tarkoittaa tulla lyödyksi”.

314. tehtaan kutsuntaikäinen työntekijä K. muiden työntekijöiden joukossa 29. marraskuuta totesi: "En nukkunut koko viime yönä. Olin huolissani, kun tuli tietoon, että Suomi jatkaa provokaatiota. Taas tulee sota ja meidät ensisijassa ajetaan sinne. En tiedä mitä tekisin".

Tulan Glavtsvetmettorgin toimiston kirjanpitäjä K., työtovereittensa joukossa 27. marraskuuta sanoi: "En usko, että suomalaiset tulittivat meitä. Minusta tuntuu, että se on muuten meidän provokaatiomme hyökätäksemme Suomeen".

Tulassa 27. marraskuuta t.v. 176. tehtaan työntekijä H. keskustellessa saman tehtaan työntekijöiden kanssa sanoi: "Suomi hyökkää maahamme Saksan määräyksestä, sillä nimittäin Saksa ei halunnut luovuttaa meille Länsi-Ukrainaa ja Länsi-Valko-Venäjää ja se tulee taistelemaan kunnes valloittaa ne takaisin, siksi se usuttaakin Suomea meidän kimppuun. Uskoisin, että meidät lyödään, koska on niin paljon maita, jotka ovat meitä vastaan!".

27. marraskuuta Tulan 26. koulun opettaja V. muiden opettajien keskuudessa sanoi: "NL tulee vedetyksi sotaan mukaan, se näkyy kaikesta, Leningrad on ollut valaisematta jo neljään päivään. Joka yö kaupunki pimennetään".

25. marraskuuta 1939 Kalugan kaupungissa nunna D. kotonaan tuttaviensa läsnä ollessa ilmoitti: "Pyhän Raamatun mukaan Neuvostovallalle kohta tulee loppu, sillä kaikki länsimaat ovat NL:a vastaan ja vuonna 1940 sille julistetaan sota".

27. marraskuuta t.v. tehtaan työntekijä G. keskustelussa tuttaviensa kanssa väitti: "Radioilmoitus Suomen provokaatiosta on keksintöä, tämähän oli Neuvostoliiton provokaatio tarkoituksella valloittaa Suomen".

Tulan kaupungin raitiovaunuaseman lipuntarkastaja I. muiden työntekijöiden keskuudessa sanoi: "Sotajoukkomme haluavat saada Suomen, mutta turhaan, meillä on riittävän paljon maata, mutta he haluavat vielä enemmän. On vaikeata tajuta mitä tapahtuu".

Entinen pappi N. keskustelussa tuttaviensa kanssa Tulan kaupungissa 27. marraskuuta sanoi: "NL ei vältä sotaa Suomen kanssa. Vaikka kuinka venyttelisi tämän kanssa, sota on välttämätön. Englanti, Ranska ja Saksa auttavat Suomea. Ne kokoontuvat kaikki yhdessä ja poistavat NL:n maan pinnalta."

1. joulukuuta 1939 Tulan lehden "Molodoi kommunar" toimituksen työntekijä E. tuttavien keskuudessa väitti: "Suomen lisäksi Englantikin on jo julistanut sotaa NL:lle."

Tulan piirin NKVD:n hallinnon päällikkö
Valtion turvallisuuspalvelun kapteeni
Tulan piirin UNKVD:n UGB:n 2. osaston päällikkö
Valtion turvallisuuspalvelun yliluutnantti


Lähde: Puuttuvat dokumentit. Helsingin yliopisto, Maailman kulttuurien laitos, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus. Kirjasta Tuntematon talvisota. Neuvostoliiton salaisen poliisin kansiot. (Toim. Timo Vihavainen ja Andrei Saharov. Edita, 2009) puuttuva dok. n:o 47.

Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940