In English.

Yhdysvaltojen Neuvostoliiton suurlähettiläs (Steinhardt) ulkoministerilleen
 
 
Moskova, 3. marraskuuta 1939—6 ip.
[Vastaanotettu 3. marrask.—3:30 ip.]

859. Sähkösanomani n:o 853, 2. marraskuuta. Olen saanut tiedon, että Suomen valtuuskunta on menossa Kremliin klo 6 tänään iltapäivällä. Henkilö Suomen lähetystöstä kertoi juuri minulle, että vaikka Pravdan pääkirjoituksen räikeä sävy tekee neuvotteluista epäilemättä vielä vaikeammat, se ei Suomen valtuuskunnan mielestä muuta perusasetelmaa. Hän lisäsi, että sen tekstin mukaan, jonka lähetystö on saanut Suomen ulkoministerin puheesta, ne sanat, jotka hän Pravdan pääkirjoituksen mukaan on sanonut Venäjän imperialismista ja siitä, että Suomen on mahdotonta hyväksyä Neuvostoliiton ehdotuksia rajanoikaisuksi Leningradin pohjoispuolella, ovat Pravdan ministerin suuhun panemia sepitelmiä.
Edellä olevan valossa pidän häiritsevänä, jos Pravda on turvautunut tällaisiin sepitelmiin. Vaikka tarkoitusperien vääristely ja vieläpä väärinlainailu on tavanomaista neuvostotaktiikkaa, on harvinaista, että sellaisia mainintoja, jotka voidaan osoittaa vääriksi, tarkoituksellisesti keksitään.
Izvestija, joka tänään ilmestyi Pravdaakin myöhemmin, ei mainitse Neuvostoliiton-Suomen neuvotteluja.

Steinhardt


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1939. Volume I. General. (CONCERN OF THE UNITED STATES OVER SOVIET DEMANDS ON FINLAND AND THE OUTBREAK OF THE WINTER WAR). Department of State 1956, publ. 6242. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (1. marrask.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (1. jouluk.).