In English.

Yhdysvaltojen Neuvostoliiton suurlähettiläs (Steinhardt) ulkoministerilleen
 
 
Moskova, 2. jouluk. 1939—2 ip.
[Vastaanotettu 2. jouluk.—11:50 ip.]

993. Sähkösanomani n:o 991, 2. joulukuuta, keskipäivällä [December 2, keskiyöllä]. Lehdistö julkaisi seuraavan Tassin klo 10 ap. antaman tiedotuksen haastattelustani Molotovin kanssa viime yönä.
"Liittyen Yhdysvaltain suurlähettiläs, herra Steinhardtin, presidentin herra Rooseveltin ohjeiden mukaisiin lausumiin toveri Molotov antoi seuraavan selityksen kysymyksiin Suomea koskevista tapahtumista. Herra Rooseveltin toivomus, jos se on osoitettu Neuvostoliitolle, Suomen kaupunkien väestön lentopommituksien estämisestä perustuu väärinkäsitykseen. Neuvostoliiton lentokoneet eivät ole pommittaneet kaupunkeja ja eivätkä aio tehdä niin, vaan pommittavat lentokenttiä, koska meidän hallituksemme pitää arvossa Suomen kansan etuja ainakin yhtä paljon kuin mikä tahansa muu hallitus. Tietenkin Amerikasta katsoen, joka sijaitsee yli 8 000 kilometriä Suomesta, on mahdollista, että tämä ei käy ilmi; mutta kuitenkin, tosiasiat ovat tosiasioita. Tältä kannalta edellä mainittu presidentti Rooseveltin julistus on aiheeton. Mitä tulee Cajanderin hallituksen eroon ja sen korvaamiseen Tannerin hallituksella toveri Molotov sanoi, että valitettavasti tämä tapahtuma ei paranna asioita; Tannerin valinta on selvästi onneton. Herra Tanner oli ja on vieläkin Suomen ja Neuvostoliiton neuvottelujen paha henki. Jos näitä neuvotteluja olisi Suomen puolesta käynyt herra Paasikivi, niin ne luultavasti olisivat päättyneet hyväksyttävään sopimukseen, mutta herra Tannerin mukanaolo pilasi koko asian ja ilmeisesti sitoi herra Paasikiven kädet. Tähän nähden neuvostohallitus ei odota mitään hyvää Tannerin hallitukselta. Lisäksi Suomen uuden hallituksen muodostaminen - herra Kuusisen johtaman "Kansanhallituksen" - tekee hänestä uuden ja tärkeän elementin tilanteeseen ja herättää Neuvostoliitossa toivon nyt nousseen kriisin rauhanomaiseen ja tyydyttävään ratkaisuun."
Keskustelumme aikana Molotov ei antanut mitään viitettä siitä, että aikoi antaa vastauksensa julkisuuteen.

Steinhardt


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1939. Volume I. General. (CONCERN OF THE UNITED STATES OVER SOVIET DEMANDS ON FINLAND AND THE OUTBREAK OF THE WINTER WAR). Department of State 1956, publ. 6242. (University of Wisconsin Digital Collections)

Molotovin lausunto venäjäksi.

Edellinen (1. jouluk.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (sama päivä).