Herman Liikanen, garibaldino finlandese

Liikanen

Herman Liikanen
Suomen Hypoteekkiyhdistys on päättänyt kustantaa suomalaisen vapaussoturin Herman Liikasen (1835-1926) Roomassa Villa Lantessa sijainneen marmorisen rintakuvan uudelleen teettämisen. Patsas tuhoutui kesällä 1984 varkaiden yrittäessä tunkeutua Villa Lanten rakennukseen. Epäonnistuttuaan tässä he rikkoivat pihalla sijainneen Herman Liikasen rintakuvan. Rintakuvan oli vuonna 1961 veistänyt firenzeläinen kuvanveistäjä Bino Bini ystävänsä Roberto Wisin kustantamana. Villa Lante

Villa Lante
(Institutum Romanum Finlandiae).


Herman Liikanen syntyi 13 päivänä toukokuuta 1835 ristiinalaiseen torppariperheeseen. Hän kävi ensin vuosina 1849 alkeiskoulua Mikkelissä ja jatkoi sitten koulunkäyntiään yksityisesti rovasti Olsonin opastuksella. Myöhemmin hän siirtyi Helsinkiin opiskelemaan Robert Erik Laguksen kuuluisaan yksityislyseoon. Saavuttamatta koskaan ylioppilastutkintoa yhdeksäntoistavuotias Liikanen osallistui Krimin sotaan aliupseerina. Sodan jälkeen vuonna 1855 Liikanen joutui pyytämään eroa ruotuväestä heikon terveytensä vuoksi. Tämän jälkeen Liikanen toimi mm. kotiopettajana Räisälän pitäjässä ja kruununmakasiinin hoitajana Helsingissä. Italian vapaussodan puhjetessa 1859 Liikanen oleskeli rovasti Fröbergin luona Hiitolassa, jossa hänellä oli mahdollisuus saksalaislehtien välityksellä seurata tapahtumia Italiassa. Vuonna 1861 Liikanen päätti matkustaa Italiaan ja liittyä vapaaehtoisena italialaiseen armeijaan. Liikanen otettiin unkarilaiseen legionaan, jonka oli muodostanut Garibaldin ystävä kenraali Türr Unkarin vapauttamiseksi Itävallan ylivallasta samanaikaisesti kun Lombardiaa ja Venetsiaa oltiin vapauttamassa Italiassa. Palattuaan parin vuoden kuluttua Suomeen Liikanen asettui eversti Aleksander Theslöfin palvelukseen. Vuonna 1864 Liikanen taisteli tanskalaisten riveissä Preussia ja Itävaltaa vastaan ja haavoittui Dybbølin linnakkeen puolustamisessa. Ansioistaan Tanskan sodassa Dannebrogin ritarin arvo, joka tuolloin oli korkein arvo, joka tanskalaiselle sotilaalle voitiin antaa.

Palattuaan Tanskasta Helsinkiin Liikanen sai toimen Suomen Hypoteekkiyhdistyksessä 1 joulukuuta 1865. Hypoteekkiyhdistyksen palveluksessa Liikanen oli lähes 50 vuotta hoitaen tunnollisesti hänelle uskotut erilaiset tehtävät. Hän oli yhdistyksen toimitusjohtajana vuosina 1869-1881 toimineen J.V. Snellmanin hyvä ystävä ja toimi työnsä ohella innokkaasti kansallismielisten kokouksissa ja klubeissa.

Hän oli mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran jäsen ja Suomalaisen Klubin kunniajäsen. Herman Liikanen kuoli Kuhmalahdella 13 päivänä huhtikuuta 1926 ja hänet haudattiin Helsingissä huomattavin kunnianosoituksin. (Lähde: Suomen Hypoteekkiyhdistys, 1986)
Takaisin