Nåd och frid uti Christo, Durchleuchtigte Herre och Nådigste Konung; Mig är berättat af M. Nicolas en Svensk sampt trogen och flitig E. Maj:ts Legat, honom hafva i befallning, att noga eftersöka någon god Läremästare för Eders M:tz Konungsl. Herr Son. Det iag eij utan besynnerlig förnöjelse hafver förnummit, seende huru som Gud har uppväckt hos E. M:tz en särdeles nit och åhaga både om Guds fruchtan och bookelige konster, som sannerligen är ett herligit efterdöme för andra, ty hvad är väl, som mera pryder Konungar eller och är dem mera nödigt än att de samma anten äre af naturen begåfvade med större förstånd och klokhet än andre, eller och uti bookelige konster väl förfarne, på det dhe icke må nödgas att alltid se med andras ögon eller och att tilltro sig andras meningar.
i Åbo från 1554 till 1557 och dog det sistnämnda året på returresan från Moskva var han fungerade som fredsförmedlare. |
Eders M:t hafver genom Guds nåd så till de ofvanberörde som andre förrättningar nogsamt beqvämlige verktyg ibland främmande, denne som nu är kallad till att vara Eders M:ts Konungslige H. Sons Läremästare Georgius Norman, som af M. Nicolao är omsider uppfunnen, och uppå min anmodan nu kommer till att tjena Eders M:t, han är en man som förer gudfrugtigt lefverne, är af ett stilla och ärbart sinne, upprigtig och lärd samt skickelig och väl värd att vara en Konunga-Sons Läremästare, hvilken Eders K. M:t jag och högeligen vill hafva recommenderat.
Man förer och med sig en sin resebroder Michaelem Agricola, ett Svenskt barn och inföding, som fuller till åren är ung, men af förträffelig lärdom, förstånd och skicklighet, hvilken lärer vara Eders M:ts Rike till stor nytta och uppbyggelse. Jag recommenderar E. K.M:t honom, såsom en väl pröfvad person, och beder att Christus techtes skaffa mycken fruckt genom desse som han genom Eders M:t således kallar och förordnar. Gud som är all barmhertighets fader välsigne rikeligen med sin helige anda Eders Maj:ts rådslag och gerningar. Amen.
Sjette dagen efter Söndagen Quasimodogeniti 1539
Likheten med det uti Kongl. Riks-Archivet förvarade Original, samt en likaledes der förvarad äldre Öfversättning, intygas af
W. Forsslund.
Canslist uti Kongl. Riks-Archivet.
Indelning i stycken tillagts i webversionen
Som Mikael Agricolas födelseår anförs vanligtvis 1510. Han hade studerat språk och teologi i Wittenberg under Luthers ledning från år 1536 och avlade där magisterexamen år 1539.
Tillbaka historiasidan.