Saksalaisten joukkojen maihinlasku

Eckerö, 6. 3.1918.

Ruotsin kuninkaallisen ja Saksan keisarillisen laivasto-osaston päälliköitten kesken on tänään solmittu seuraavat sopimukset saksalaisten maihinnousujoukkojen maihinlaskusta sekä miehitysalueiden rajoittamisesta Ahvenanmaalla:

1) Saksalaisten joukkojen maihinlasku tapahtuu maaliskuun 7. pnä 1918 aamusta lähtien.

2) Yksinomaan saksalaisten joukkojen vapaassa käytössä ovat:

3) Yksinomaan ruotsalaisten joukkojen vapaassa käytössä ovat:

4) Idässä Ahvenanmaahan liittyvät saaret Kihtiä myöten ovat saksalaisten joukkojen vapaasti käytettävinä heidän sotatoimiaan varten.

5) Saksalaisille joukoille myönnetään edelleen:

6) Ruotsalaisilla joukoilla on varastopaikka Eckeröllä, ja jättävät he sotilasosaston Harrasbyhyn maaliskuun 8. p:ään saakka 1918.

7) Eckerön satama on aina avoinna ruotsalaisille laivoille.

8) Saksalaiset laivat saavat väliaikaisesti laskea Maarianhaminan satamaan, jos sääsuhteet eivät salli käyttää Eckerön satamaa ja kun satamaviranomaisille on ilmoitettu asiasta.

9) Molemminpuolin tunnustetaan vapaa kauttakulkuoikeus kaikilla ruotsalaisten ja saksalaisten joukkojen miehittämillä alueilla kulkevilla reiteillä.

10) Ahvenanmaalla olevista puhelin- ja lennätinverkostoista pitävät ruotsalaiset hallussaan venäläisen sotilasverkoston, saksalaiset joukot postiverkoston. Muista yksityiskohdista sovitaan molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä.

Laivasto-osastojen komentajat ovat sopineet yllä olevista sopimuksista siinä molemminpuolisessa toivossa, että voisivat toverillisen ja ystävällisen yhteisymmärryksen hengessä täyttää omat tehtävänsä.

Ruotsin kuninkaallisen laivasto-osaston päällikkö,
kreivi Ehrensvärd, vara-amiraali.
Itämeren laivastokomennuskunnan päällikkö,
Meurer, kontra-amiraali.


Lähde: Valtioneuvos, tri Leisler Kiep'in kirjoitus kirjassa Ensimmäiset aseveljemme, julk. Rintamamiesliitto, Tampere, 1942.

Paluu vv. 1917-18 hakemistoon. Paluu historiasivuille.