In English

[Neuvostoliiton, Yhdistyneiden Kuningaskuntien ja Kanadan allekirjoittama Moskovassa lokakuun 8, 1944. Astuu voimaan allekirjoitushetkellä.]

Ottawa Citizen-lehti, lokakuun 20, 1944:

Neuvostoliitto maksaa kanadalaisille $22,000,000 Petsamon nikkelikaivoksista Suomessa

Neuvostohallitus maksaa Kanadan hallitukselle $20,050,000 USA:n valuutassa 'vastaten 22,000,000 Kanadan dollaria voimassa olevalla vaihtokurssilla' täytenä ja lopullisena kompensaationa otettuaan haltuunsa Petsamon nikkelikaivokset, jotka Suomi oli vuokrannut the International Nickel Company of Canadalle ja sen tytäryhtiölle the Mond Nickel Companylle, ilmoitti pääministeri Mackenzie King eilen illalla.

Ilmoitus, joka annettiin samanlaisena Lontoossa ja Moskovassa, kertoi, että Moskovassa on allekirjoitettu pöytäkirja, joka koskee korvausta, jonka neuvostohallitus maksaa siirtäessään kaivokset Neuvostoliiton omistukseen.

Kaivokset, jotka Suomen valtio omisti ja jotka se oli vuokrannut the International Nickel Companylle and englantilaiselle the Mond Nickel Companylle, sijaitsivat Petsamon alueella, joka syyskuun 19 päivän 1944 aselepoehtojen mukaan luovutettiin Neuvostoliitolle.

Pöytäkirja.

Kanadan, Yhdistyneiden Kuningaskuntien ja Venäjän allekirjoittaman pöytäkirjan teksti kuuluu:

"Suomen hallituksen, Ison Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneiden Kuningaskuntien, Kanadan hallituksen ja SNTL:n hallituksen allekirjoittaman aseleposopimuksen johdosta ovat sopineet että:

"Kun Suomi palauttaa Neuvostoliitolle Neuvostoliiton entisen Petsamon Oblastin alueen ja sanotulla alueella toimineiden the Mond Nickel Companyn ja the International Nickel Company of Canadan nikkelikaivokset, mukaan lukien kaikki niihin kuuluva omaisuus ja rakennelmat, siirtyvät sen seurauksena Neuvostoliiton hallituksen omistukseen, neuvostohallitus maksaa Kanadan hallitukselle kuuden vuoden ajan nykyisen asiakirjan allekirjoittamisesta lukien tasaerinä yhteensä 20,000,000 USA:n dollarin summan täytenä ja lopullisena kompensaationa edellämainituille yhtiöille. Tätä maksua varten Yhdysvaltain dollarin kurssina pidetään 35 dollaria naulasta kultaa."

Maksu välitetään yhtiöille

NEW YORK, lokakuun 19.—(CP)— Robert C. Stanley, the International Nickel Company of Canadan hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja totesi tänään, että korvaussumma $22,000,000, jonka Kanadan hallitus saa korvauksena kaivoksista, välitetään edelleen yhtiöille.
Paluu historiasivuille.