In English


Uusi Suomi sunnuntaina 3.9.1939:

Olympiakisojen valmistelutöitä
ei keskeytetä

Pääsyliput lunastettava ajoissa

olympiastadion Miten käy vuoden 1940 olympiakisojen, kuulee nykyään usealta taholta kysyttävän. Tiedustelimme eilen XII olympiakisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajalta, pankinjohtaja J.W. Rangellilta hänen mielipidettään.

- Järjestelytoimikunta seuraa luonnollisesti tilanteen kehitystä, mutta jatkaa valmistelutöitään kuten ennenkin. Toistaiseksi ei ole ilmennyt niin painavia syitä, että niiden perusteella ilman muuta keskeytettäisiin hyvässä vauhdissa olevat kisavalmistelut. Onhan vielä olemassa mahdollisuus, että kansainvälinen tilanne helpottuu. Valtiovalta ja kaupungin johto antavat tilanteen niin vaatiessa määräykset järjestely- ja valmistelutöiden lopettamisesta.

- Onko Suomella mahdollisuus saada vuoden 1944 kisat siinä tapauksessa, että sota estäisi Helsingin kisojen järjestämisen v. 1940.

- Ei ole, vaikkakin Lontoo luopuisi vuorostaan, vastasi pankinjohtaja Rangell. Olympiakisojen säännöt määräävät, että jollei joku maa voi määrävuonna järjestää saamiaan kisoja, sillä ei ole mahdollisuutta saada seuraavia kisoja järjestääkseen. Suomella olisi tässä tapauksessa mahdollisuus saada olympialaiset hoitaakseen aikaisintaan vuonna 1948. - Mitä tulee pääsylippujen jakamiseen, on niitä saaneiden syytä lunastaa lippunsa määräaikana uhalla, että muuten jäävät ilman.

Kisojen pääsihteeri, everstiluutnantti  V. A. M. Karikoski  ilmoitti nykytilanteen vaikuttavan järjestelytöihin vain joissakin harvoissa tapauksissa, jolloin erikseen harkitaan, mitä töitä jatketaan, mitä ei.

Järjestelytoimikunnalla oli tarkoitus kokoontua eilen klo 14 käsittelemään sodasta aiheutuvia toimenpiteitä. Kokous on kuitenkin siirretty ensi maanantaiksi klo 9.

Helsingin kaupungin olympiakomisaari, kiinteistöjohtaja Erik von  Frenckell  oli sitä mieltä, että kaupungin olympiatarvetta varten suorittamista töistä ainakin pysyvien rakennusten ja laitteiden työt suoritetaan loppuun. Keskeneräisinä olevista töistä päätetään ensi viikon alussa.


Olympiastadionin kotisivu.
Paavo Nurmi -sivut
Kuva avajaisyleisöstä: KOK:n pj Avery Brundage, presidentti J.K. Paasikivi, järjestelytmk:n pj Erik von Frenckell, rouva Gerda Ryti, eduskunnan puhemies K.A. Fagerholm, pres. Risto Ryti, rouva Sylvi Kekkonen, pääministeri Urho Kekkonen . . .
Sivuja Helsingin olympiakisojen 1952 oppaasta: kisapaikat ja pääsylippujen hinnat, organisaatiokaavio, järjestelytoimikunta.

Takaisin historiasivulle.