Wapaus. V.K.P:n Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimiston Äänenkannattaja 17.8.1920:

Välirauha Suomen kanssa

Tartosta on saapunut viesti siitä, että Venäjän ja Suomen rauhanneuvottelijat ovat hallitustensa valtuuksilla solmineet välirauhan.

Suomen porvaristo ja sen liepeillä kiikkuva sosialidemokraattinen joukkio, niiden ryhmien johtoherrat, ovat vihdoinkin astuneet verisestä sodanuhkasatulastaan alas ja piirtäneet puumerkkinsä ensimmäisen rauhanaskeleen, välirauhasopimuksen alle.

Se ei suinkaan tapahtunut mistään rauhanhalusta, vaan kun muutakaan mahdollisuutta ei ollut niin täytyi lähteä sovittelun tielle. Puolan lahtarivallan kohtalo silmien edessä järkytti Suomen porvaristonkin sisuksia ja toisaalta Suomen työläisten vaatimukset, että rauha on solmittava viivyttelemättä. Siinä ne ruuvipuristimet, joiden välissä oli Suomen lahtariporvariston herrojen vaikea kiemurrella. Lisäksi oli kipeälle käyvä peukaloruuvi — Suomen rahapula ja taloudellisen elämän lamaannus. Näitä seikkoja harkiten Suomen rauhanneuvottelukunta ja sen takana oleva porvaridemokratia tarttui välirauhan vipusimeen.

Tällä teollaan ei suinkaan Suomen porvaristo vielä lähtenyt todellisen rauhan kaidalle polulle, se ei suinkaan ollut heillä mielessään. Päinvastoin tahtoivat he voittaa aikaa, saada katsastella miltä lähin tulevaisuus näyttää, miten mailman suurpoliittinen vyyhti selviää, miten käy Puolan. Toisaalta tämä luihu porvarismahti tahtoo näyttää Suomen työläisille, että näin he muka hallitusherroina astelevat rauhansaappaissa, vaikka välitilaa tultaisiin käyttämään sodan varusteluihin.

Suomen porvariston menettely, tekipä se miten tahansa, ei paljoa vaikuta mailman politiikan kulkuun. Mutta se on merkki kuitenkin siitä, että Suomen lahtarivallan on pakko vetäytyä kuoreensa.

Tehty välirauha antaa myöskin Suomen vallankumoukselliselle proletariaatille aikaa muodostaa vankan rintaman vakinaisen rauhan vaatimiseksi. Olemmekin [varmat] siitä, että Suomen proletariaatti ei anna enää lahtariporvariston ottaa taka-askeleita vaan pakottaa sen välirauha-ajan kuluttua ottamaan täyden askeleen, solmimaan vakinaisen rauhan, tai vielä parempi, kaatamaan koko lahtarivallan istuimet kumoon. — Siis Suomen työläiset, köyhät talolliset ja muut pieneläjät, tarttukaa yksimielisesti lahtarivallan painajaista niskasta kiinni ja antakaa sille tainnuttavia iskuja.

V ä k i v a s a r a.


Julkaistu sanomalehdessä "Wapaus", Venäjän Kommunistisen Puolueen Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimiston Äänenkannattaja. Pietari, elokuun 17 p:nä 1920, n:o 174

Tarton rauhan 1920 vaiheita | Takaisin historiasivulle.