Kansan valta n:o 4, 7.12.1939:

NEUVOSTOLENTOKONEITA VIIPURIN YLLÄ

Lentokoneet nousivat ilmaan miltei yhtaikaa. Taivas oli sumuisen usvan peitossa mutta tämä ei saattanut hämille ohjauspyörän ääressä istuvia ihmisiä. Näitä ihmisiä on vaikea millään saada hämilleen. Kotimaan käskystä ovat he aina valmiita suorittamaan minkä urotyön tahansa.

Tällä kertaa sotilaslentäjät saivat määräyksen lentää syvälle vihollisen selkäpuolelle ja pommittaa sen sotilaallisia tukikohtia. Ilmalaivat ottivat kurssin pohjoiseen, suuntanaan suomalainen Viipurin satama. Neuvostoilmalaivojen nopeus on huimaava. Kului aivan vähän aikaa, kun jo tulivat näkyviin yhden Suomen suurimman sataman, Viipurin sataman ääriviivat. Lentokoneet ilmestyvät äkkiarvaamatta kaupungin yläpuolelle.

Näkyy, kuinka kadut tyhjenevät... Ostettavissa olevat valkosuomalaiset töhertäjät kuluttivat paperia tonnittain, keksien kaikenlaisia taruja Punaisen Armeijan säälimättömyydestä ja julmuudesta. Erikoisesti he "kuvasivat" neuvostolentäjiä. Pelkurimaiset valkosuomalaiset paperintöhrijät eivät löydä muuta taisteluasetta kuin halpamaisen valheen ja parjauksen.

Punainen Armeija ei käy sotaa Suomen kansaa vastaan. Neuvostolentäjät eivät pommita rauhallisia asukkaita. Suomen kansan edut, elämä ja rauha ovat heille paljon kalliimmat ja läheisemmät kuin konsanaan imperialistien käskyläisten, Cajanderin — Tannerin — Erkon komppanialle.

Ennen Viipuriin lentoa saivat lentäjät seuraavia matkaohjeita:

Muistakaa vielä kerran, että Punainen Armeija ei käy sotaa Suomen kansaa vastaan, ei käy sotaa rauhallisia asukkaita vastaan. Ei ainoatakaan pommia asuntotaloihin, ei ainoatakaan pommia väestön keskuuteen. Joka rikkoo tätä määräystä, saa mitä ankarimman rangaistuksen. Tästä muistuttaminen oli oikeastaan tarpeetonta. Neuvostolentäjät ovat meidän aikamme todellisia humanisteja. He eivät koskaan tule käymään taisteluun aseettomia vastaan.

Ja siinä jo onkin Viipurin lentokenttä. Valkosuomalaisten köyhä lentolaitos. Taivaalla ei ole mitään muita kuin neuvostolentokoneita. Muutamien minuuttien kuluttua on Viipurin lentokenttä ylösalaisin, sen rakennukset ovat liekkien vallassa. Sotilaallis-lakoonisesti sanottuna on siellä kaikki tyystin hävitetty.

Vähän matkan päässä on Viipurin sähköasema. Mikä mainio maali! Mikä muu lentäjä tahansa, paitsi neuvostolentäjä, olisi heti heittänyt pommin tähän ikään kuin kämmenellä olevaan sähköasemaan. Ja neuvostolentäjilläkin oli täysi syy hajoittaa se maan tasalle. Tämän sähköaseman energiaa käytetään Karjalan kannakselle sijoitettujen valkosuomalaisten sotatukikohtia varten. Virta voidaan laskea millä minuutilla tahansa kannaksella oleviin piikkilankaesteisiin.

Mutta neuvostolentäjät ovat kaukonäköisiä. He ajattelevat huomista päivää. Paljon kärsineele Suomen kansalle koittavat pian paremmat päivät. Suomen yhden suurimman kaupungin työtätekeville on tämä sähköasema tarpeen.

Meidän lentävät urhomme eivät pudottaneet sähköasemalle ainoatakaan pommia. He keksivät pian Viipurista Karjalan kannakselle sähkövirtaa kuljettavan korkeajännityslinjan. Tarkalla pomminheitolla tuhottiin tämä linja. Virta ei enää kulje Viipurista sen surullisen kuuluisan linnoituslinjan piikkilanka-aitoihin, jota valkosuomalaiset ylpeästi nimittävät Mannerheimin linjaksi.

Mutta voi sen saavuttaa pian sama kohtalo, mikä tuli Puolan „Maginot-linjan" osaksi. Suomalaiset talonpojat tulevat säilyttämään siellä rikkaan perunasatonsa.

***

Neuvostolentokoneosasto palasi täydellisenä tukikohtaansa. Vähän ajan kuluttua lentäjät kuuntelivat radiosta toveri Molotovin selitystä Rooseveltin toivomuksen johdosta, että kaupunkien rauhallisia asukkaita ei pommitettaisi... Kuultuaan toveri Molotovin vastauksen hymyilivät nämä rohkeutta uhkuvat nuorukaiset... Omituinen käsitys on Yhdysvaltojen presidentillä meidän neuvostolentäjistämme...

K. Arenin.
Toimiva Punainen Armeija.


Kansan valta n:o 10, 15.12.1939:

Neuvostolentäjät — vapauden kotkat

Neuvostoliiton ilmalaivaston lentäjät ovat samaa lihaa ja verta työtätekevän kansan kanssa. Kuten Punaisen Armeijan, Punaisen laivaston niin Punaisen ilmalaivastonkin tehtävänä on puolustaa vain työtätekevää kansaa, ihmiskunnan arvojen luojaa.

Neuvostoliiton puolustusvoimilla, niinpä neuvostolentäjilläkin on vakavin tehtävä, kuin on koskaan ollut millään sotavoimilla. Sen tehtävänä on auttaa työtätekeviä heidän vapaustaistelussaan.

Neuvostolentäjät eivät ole tavallisia sotilaslentäjiä, jotka liikkuvat tuhoten ja hävittäen kaiken. Ei. Neuvostolentäjät hävittävät vain sitä mikä on suunnattu työtätekevää kansaa vastaan. Mikä häiritsee sen rauhaa, riistää sen elinetuja. Minne maailman ääreen ilmestyvätkin nämä vapauden kotkat, tuovat ne mukanaan rauhaa ja elämänuskoa työtätekevälle kansalle.

Nyt tällä kertaa ovat neuvostolentäjät saaneet tehtäväkseen taistella Suomen pienen ja ahdistetun kansan vapauttamiseksi. Suomen työtätekevän kansan, jonka sen typerät vallanpitäjät haluavat syöstä perikatoon, uhrata sen imperialististen isäntiensä vuoksi.

Mahtavasti jyrisevät Neuvostoliiton lentokoneiden moottorit Suomen salojen ja järvien yllä, kirkkaasti hohtavat punaiset tähdet niiden siivissä. Neuvostolentäjien ystäville tämä tähti tuo iloa ja toivoa, mutta vihollisille kuoleman pelkoa.

Rauhallisesti lentävät punatähtiset linnut sähköasemien, tuotantolaitosten, kaupunkien, asutuskeskusten jne yli. Sellaisiin kohteisiin iskisi joku toinen lentäjä säälimättä, mutta neuvostolentäjä ei niihin kajoa, sillä hän tietää, että työtätekevä kansa tarvitsee niitä, ne ovat sen omaisuutta. Päinvastoin hän taistelee niiden säilyttämiseksi.

Suomen kansan ja neuvostolentäjien yhteiset viholliset, valkoiset sotahurtat tekevät kyllä kaikkensa kylvääkseen Suomen kansan keskuudessa vihaa näitä lentäjiä kuten Punaista Armeijaakin kohtaan. Väkipakolla raastavat he väestön mukanaan perääntyessään Punaisen Armeijan tieltä. Tällaisissa tapauksissa saattaa tulla uhreja, joita neuvostolentäjät eivät voi välttää. Vetämällä siviliväestön perääntyvien joukkojensa mukaan, saattavat Suomen valkoiset vallanpitäjät sen alttiiksi kaikille sodan kauhuille.

Yhdessä Suomen kansan kanssa Punainen Armeija, laivasto ja lentäjät tulevat pyyhkäisemään Suomen kamaralta viimeisenkin imperialismin kätyrin. Suomen uuttera kansa saa ikuisen rauhan. Se tulee vapaana rakentamaan onneaan, luomaan köyhästä Suomesta vauraan ja kukoistavan.

Suomen työtätekevä kansa! Jos kyliemme ja kaupunkiemme yllä näette liitelevän punatähtisen lentokoneen niin tietäkää, että sitä ohjaa Neuvostolentäjä, teidän työtätekevä veljenne ja ystävänne. Punatähtisen koneensa siivillä tuo punainen kotka Suomen uuvutetulle työtätekevälle kansalle rauhaa ja itsenäisyyttä - ilman orjuuttajia, ilman herroja cajandereja, erkkoja, tannereita, ilman noita imperialismin rakkeja.

K. L.


Takaisin Molotovin lausuntoon, että siviilikohteita ei pommiteta.
Takaisin talvisodan julkaisuihin

Suomen asema Saksan ja Venäjän välisessä suurvaltapolitiikassa.

Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940. Neuvostoliiton ulkoasiain kansankomissariaatin ja muuta dokumenttiaineistoa.