По-русски In English

Muistiinpanot SNTL:n ulkoasiainkomissaari V.M. Molotovin keskustelusta Ruotsin lähettilään V. Wintherin kanssa.

2. marrask. 1939.
Salainen
Tov. Molotov otti vastaan Ruotsin lähettiläs Wintherin ja palautti Ruotsin hallituksen Neuvostoliiton ja Suomen neuvotteluja koskevan muistion, jonka lähettiläs oli toimittanut samana päivänä ulkoasiain kansankomissariaattiin.
Tov. Molotov korosti lähettiläälle, että Ruotsin puuttuminen Neuvostoliiton ja Suomen suhteisiin on epäsopivaa, mikä sekaantuminen on erityisesti epäsopivaa sen jälkeen kun SNTL:n Korkein neuvosto on tätä kysymystä harkinnut, eikä Suomen yleinen puolueettomuuspolitiikka tuo oikeutusta siihen, mihinkä Ruotsin muistio viittaa, koska Ruotsilla ei ole mitään osaa tässä kysymyksessä ja kun SNTL jatkaa ystävällisiä neuvotteluja Suomen kanssa. Tov. Molotov muistutti, että silloin kun ei vain koko Suomi vaan myös Ahvenanmaan saaret olivat kokonaan keisarillisen Venäjän hallinnassa, Ruotsi ei pitänyt tarpeellisena tukea Suomea siihen tsaarin taholta kohdistettua sortoa. Tämä epäasiallinen puuttuminen on itse asiassa Neuvostoliittoon kohdistuva epäystävällinen toimi ja pyrkii vetämään Suomen Neuvostoliitolle vihamielisiin toimiin, mikä voi vain vahingoittaa Suomea.
Lopuksi tov. Molotov varoitti lähettilästä, että tästä lähtien ulkoasiain kansankomissariaatti palauttaa samanlaiset muistiot tutkimatta niitä lainkaan.

Keskustelun kirjoitti     B Podtserob

AVP RF, f. 011, op. 4, p. 24, d. 5, l. 42

Source: Venäjän Federaation Ulkoasianministeriö. Ulkopolitiikan asiakirjoja. 1939. XXII:2. Nr. 748. Moskova: Mezhdunar. otnosheniya, 1992

Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940