En français

Liite 2.

Wäli-säännöksiä

.

1 Art.

Kaikki ne waltiot, jotka oliwat edustetut wuonna 1872 Pariisiin kokoontuneessa kansainwälisessä meteri-komissiossa, olkootpa he liittoutuwina asiallisina ottaneet osaa tähän sowintoon taikka ei, saawat pyytämiänsä prototypejä, ja owat nämä prototypit heille annettawat noudattamalla kaikkia edellä mainitun kansainwälisen komissionin määräämiä wakuutteita.

2 Art.

Sowintokirjan 3:ssa Art:ssa mainitun, mittoja ja painoja warten asetetun yleisen Kokouskunnan tehtäwä ensimmäisessä kokouksessaan on oikeastaan oikeiksi wahwistaa nämä uudet prototypit ja jakaa ne niiden waltioiden kesken, jotka siitä owat pyynnön tehneet.

Kaikki 1872 wuoden kansainwälisessä komissionissa edustettujen Hallitusten walitut, kuin myös ranskalaisen osaston jäsenet owat siis itseoikeutettuina osanottajina tääsä ensimmäisessä kokouksessa prototypien oikeaksi-wahwistusta warten.

3 Art.

Sowintokirjan 3:ssa Art:ssa mainitun ja Ohjesäännön 8:ssa Art:ssa sanotulla tawalla muodostetun kansainwälisen Komitean tulee wastaan ottaa ja keskenänsä werrata uudet prototypit, 1872 wuoden kansainwälisen komissionin ja sen pysywäisen Komitean tekemäin tieteellisten määräysten mukaan, niitten muutosten ehdolla, joita saawutetun kokemuksen nojalla wastedes saatetaan tarkoituksenmukaiseksi katsoa.

4 Art.

1872 wuoden kansainwälisen komissionin ranskalainen osasto pitää, kansainwälisen Komitean myötäwaikutuksella, yhä edelleen huolta niistä töistä, jotka owat sille uskotut uusien prototypien walmistamisen suhteen.

5 Art.

Kustannukset ranskalaisen osaston toimesta walmistetuista metrillisistä mitan- ja painon-kaawoista tulee niitä tilanneitten Hallitusten suorittaa walmistushinnan mukaan, jonka mainittu osasto määrää.

6 Art.

Kansainwälinen Komitea on waltuutettu kohta itsensä asettamaan ja kaikkiin tarpeellisiin walmistuksiin Sowintokirjan toimeen panemiseksi ryhtymään, kuitenkin ilman oikeutta tehdä mitään menoja ennen sanotun Sowintokirjan wahwistusten waihtamista.

Wenäjän puolesta:
(L.S.) Okouneff.
Saksan puolesta:
(L.S.) Hohenlohe.
Itäwalta-Unkarin puolesta:
(L.S.) Apponyi.
Belgian puolesta:
(L.S.) Beyens.
Brasilian puolesta:
(L.S.) Vicomte d'Itajuba.
Argentinin Liittokunnan puolesta:
(L.S.) M. Balcarce.
Tanskan puolesta:
(L.S.) Moltke-Hvitfeldt.
Hispanian puolesta:
(L.S.) Marquis de Molins.
(L.S.) Carlos Ibanez.
Amerikan Yhdyswaltain puolesta:
(L.S.) E. Benj. Washburn.
Ranskan puolesta:
(L.S.) Decasez.
(L.S.) Vicomte de Meaux.
(L.S.) Dumas.
Italian puolesta:
(L.S.) Nigra.
Perun Tasawallan puolesta:
(L.S.) P. Galvez.
(L.S.) Francisco de Rivero.
Portugalin puolesta:
(L.S.) Jose da Silva Mendes Leal.
Ruotsin ja Norjan puolesta:
Parooni Adelsvärd'in poissa-ollessa allekirjoittanut
(L.S.) H. Okerman.
Schweitzin puolesta puolesta:
(L.S.) Kern.
Turkinmaan puolesta:
(L.S.) Husny.
Wenezuelan Tasawallan puolesta:
(L.S.) Eliseo Acosta.

Tämän johdosta ja tämän Sowintokirjan siihen kuuluwan Ohjesäännön ja wäliaikaisten säännösten kanssa asianmukaisesti tarkastettuamme, olemme Me ne hywäksyneet, wakuuttaneet ja wahwistaneet, niinkuin Me ne nytkin tämän kautta koko sisältönsä puolesta hywäksymme, wakuutamme ja wahwistamme, luwaten Keisarillisella sanallamme Itsemme, Perillistemme ja Jälkeläistemme puolesta, että kaikki, mitä tässä Sowinnossa on suostuttu, on rikkomatta noudatettawa ja toimeen pantawa. Enemmäksi wakuudeksi olemme tämän Keisarillisen Wahwistuksemme Omakätisesti allekirjoittaneet ja siihen Waltakunnan-Sinettimme painattaneet; ja pitää tämä asiakirja tallettaman Pariisissa, Wenäjän puolesta ollaksensa wahwistuksena kaikille niille waltakunnille, joiden täysiwaltaiset asiamiehet owat puheena olewan Sowintokirjan allekirjoittaneet. Annettu Pietarhowissa kahdeksantenakolmatta päiwänä Kesäkuuta wuonna Kristuksen syntymästä tuhat kahdeksansataa ja wiidennellä kahdeksatta sekä hallituksemme yhdentenäkolmatta.

Allekirjoituksen on Hänen Keisarillisen Majesteettinsä Korkeimmasti-omakätisesti allekirjoitettanut:

ALEKSANDER

(Wastakirj.) Johtaja Ulkomais-asiain ministeristössä Parooni Jomini.

Pöytäkirja

laadittu Versailles'in linnassa 20 p:nä Joulukuuta 1875 pidetyssä kokouksessa Meteri-sowinnon wahwistusten waihtamista warten.
Läsnä olewat:

Saksan puolesta: Kreiwi Wesdehlen, Asiantoimittaja.
Belgian puolesta: Parooni Beyens, Erinomainen Lähettiläs ja Täysiwaltainen Ministeri.
Tanskan puolesta: Kreiwi Moltke-Hwitfeldt, Erinomainen ja Täysiwaltainen Lähettiläs.
Hispanian puolesta: Markiisi de Molins, Erinomainen ja Täysiwaltainen Lähettiläs.
Amerikan Yhdyswaltain puolesta: Hitt, Asiantoimittaja.
Ranskan puolesta: Herttua Decazes, Ulkomaisasiain Ministeri.
Italian puolesta: Chewalieri Nigra, Erinomainen Lähettiläs ja Täysiwaltainen Ministeri.
Perun puolesta: Pedro Galwez, Erinomainen Lähettiläs ja Täysiwaltainen Ministeri.
Wenäjän puolesta: Okouneff, Todellinen Waltioneuwos, Lähetysneuwos.
Ruotsin ja Norjan puolesta: Parooni Adelswärd, Erinomainen Lähettiläs ja Täysiwaltainen Ministeri.
Schweitz'in puolesta: Kern, Erinomainen Lähettiläs ja Täysiwaltainen Ministeri.
Turkinmaan puolesta: Nasri Bey, Ensimmäinen Lähetyssihteeri.

Hänen Ylhäisyytensä Herttua Decazes antaa seuraawan ilmoituksen:

Sitä sowinnon ehdoitusta, jonka Itäwalta-Unkarin eduskunnat owat hywäksyneet, ei wielä ole woitu lykätä näiden molempien maiden Herrainhuonetten tarkastettawaksi. Waikka tämä wiiwytys tekee Itäwalta-Unkarin Hallitukselle mahdottomaksi ottaa osaa wahwistusten wälittömään waihtamiseen, ei se ensinkään koske peruskysymykseen, ja Hänen Ylhäisyytensä Kreiwi Apponyi on waltuutettu nimenomaan ilmoittamaan, että Hänen Hallituksensa mielestä sowinto on määrättynä woimaan tulewa eikä se näe mitään estettä kansainwäliselle komitealle jo nyt tarpeellisiin toimiin ryhtymästä.

Portugalin Hallitus ei wielä ole saanut Parlamentin laillista wahwistusta, koska tämä kokoontuu ensitulewan Tammikuun 2 p:nä, ja Amerikan Yhdyswaltain Hallitus on niinikään pakoitettu odottamaan Senaatin hywäksymistä, joka wasta on aloittanut istuntonsa. Nämä kolme Hallitusta tarwitsewat siis noin kahden kuukauden odotusaikaa woidakseen wahwistuksensa esiin tuoda.

Argentinin Tasawalta ja Wenezuela pyytäwät puolestansa odotusaikaa, jonka pituutta eiwät ilmoita.

Yksi ainoa niistä Waltakunnista, jotka owat Sowintokirjan allekirjoittaneet, Brasilia, on lopuksi päättänyt olla yhteiseen toimeen ryhtymättä.

Sen wäliehdon mukaan, joka on otettu kokouksessa 15 p:nä Huhtikuuta laadittuun pöytäkirjaan, myönnetään erinäisten Waltakuntain pyytämät odotusajat.

Itsestään ymmärrettäwä on, etteiwät nämä odotusajat waikuta Sowintokirjan 14 Art:iin, joka määrää ajan sen toimeen panemiselle, jonkatähden siis Sowintokirjassa määrätyt suhteelliset apurahat alkawat 1 p:nä Tammikuuta 1876, sekä niille Waltakunnille, jotka myöhemmin waihettawat wahwistuksensa, että niille, jotka owat tilaisuudessa nyt sitä tehdä.

Wahwistuskirjain waihetus Saksan, Belgian, Tanskan, Hispanian, Italian, Perun, Wenäjän, Ruotsin ja Norjan, Schweitz'in, Turkin ja Ranskan wälillä tapahtui siinä järjestyksessä, josta oli sowittu ja määrätty 20 p:nä Toukokuuta 1875 pidetyn kokouksen pöytäkirjassa.

Toistaiseksi lykättyjen wahwistusten waihettamisesta pitää, niin pian kuin se on tapahtunut, liittoutuwille Waltakunnille Ranskan Ulkomais-asiain Ministerin kiertokirjeen kautta tieto annettaman.

(allekirj.) Wesdehlen.
Beyens.
L. Moltke-Witfeldt.
Molins.
Decazes.
Nigra.
P. Galvez.
Okouneff.
G. Adelsvärd.
Kern.
Nasri.
Kokouksen sihteeri:
Ernest Crampon.
Edellinen liite: Liite 1 (Ohjesääntö).
Sowinto-kirja.
Takaisin sisällysluetteloon.